Bekkeninstabiliteit tijdens en na je zwangerschap


erasmusband-bekkenband

Ik heb het geluk gehad dat ik tijdens mijn zwangerschap geen last heb gehad van mijn bekken. Ondanks dat ik toen redelijk zwaar was. Wel heb ik van heel dichtbij meegemaakt wat het met je doet wanneer je dit wel krijgt.  Een kennis van mij kreeg enorme last tijdens haar tweede zwangerschap. Ze kon op een gegeven moment amper lopen en kwam in een rolstoel. Ze zat er zo erg doorheen.. ze ging dit nooit meer doen!

Maar zoals alles rondom de zwangerschap vervaagde ook deze gevoelens weer want ze is inmiddels zwanger van nummer 3 ;) Ik heb nooit geweten dat er banden te dragen zijn tijdens instabiliteit maar als ik ze zo op de plaatjes bekijk, kan ik me voorstellen dat dit heel fijn ondersteund. Wat is bekken instabiliteit nou precies en wat veroozaakt het?

Zwangerschap staat met stip op de eerste plaats, 9% van de vrouwen krijgt er mee te maken. volgens de website van Monozorg is dat stiekem een voordeel want het schijnt dat als je bekken instabiliteit hebt, je bevalling minder zwaar is. Wat werkt het vrouwenlijf toch bijzonder he? De instabiliteit kan ook ontstaan door een (te) grote kracht op de bekken. Deze kracht ontstaat soms bijvoorbeeld tijdens sporten of een ongeval. Ook zwaar overgewicht kan zorgen voor verkeerde krachten op de bekken. Mannen kunnen ook last krijgen van bekkeninstabiliteit dit laatste is iets dat ik echt niet wist.

Bekkeninstabiliteit zijn pijnklachten die ontstaan door het losser en rekbaarder worden van verbindingen tussen de schaambeenderen in de bekken. Hierdoor zullen de bekken minder goed bij elkaar gehouden worden waardoor instabiliteit ontstaat.
Door de instabiliteit kunnen onder andere de onderstaande klachten ontstaan:

• pijnklachten bij het schaambeen en de onderrug
• pijnklachten bij de lies en de binnenzijde van het bovenbeen
• krakende geluiden uit de bekken
• pijnklachten bij staan, draaien en het openen van de benen
• pijnklachten tot zelfs in de knieën
• Moeilijker kunnen lopen

        Een band of gordel dragen behandeld de bekkenklachten en ondersteund. Kijk eens op de website van Monozorg.nl voor het uitgebreide assortiment bekkenbanden maar ook          vele andere zorgitems.

Dit vind je misschien ook interessant:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge