Heerlijk avondje gaat niet meer komen 4


shutterstock_724465039

Over een week komt Sinterklaas al weer naar het land, iets dat voorheen één van mijn favoriete feestdagen was. Vanaf juli ging ik al dingetjes kopen en spaarde ik op in de kast. Persoonlijke DVD-tjes maken, lekker veel strooigoed. Ja, ik pakte het groots aan. Twee jaar geleden heb ik een boek recensie geschreven over de dag dat je je kind het grote geheim verteld. (Lees meer over dit boek hier) Ik had me met dit boek helemaal voorbereid, het boek super goed verstopt en bedacht dat ik hem pas over jaren nodig zou hebben.

Ongeveer een half jaar geleden, ik had serieus mijn ogen net open en wreef de slaap er nog uit. Komt Ivy naast me zitten. Ze haalt even diep adem, kijkt me indringend aan en zegt: "Mama, ik heb een vraag en je moet me eerlijk antwoord geven." Dit klonk niet goed.. Ik zeg haar dat ik dat zal doen. Ze vervolgd en zegt "bestaat Sinterklaas eigenlijk wel?" Bam, daar was ie dan. De vraag waar geen ouder op voorbereid is, de vraag die ik zeker niet tot ze 7 was verwachtte.. Dit meisje was pas 5 en half.

Ik besloot de vraag niet meteen te beantwoorden maar eerst even te peilen waarom ze dit precies dacht. Dus dit keer stelde ik haar vragen: Waarom denk je dat dan? Hoe verklaar je Zwarte Pieten en Sinterklaas dan? Wie doet de cadeautjes dan? Aan haar antwoorden kon ik duidelijk merken dat deze vraag niet zo plots kwam als ik dacht. Ze had er overduidelijk al maanden uitgebreid over nagedacht en kon me overal precies antwoord op geven.

Nu had ik dus twee opties: Ik kon mijn best doen haar te overtuigen dat hij toch bestaat, maar dit met het risico dat ze boos werd omdat ze eigenlijk wel al wist dat het een leugen was of ik kon haar de waarheid vertellen. Ik vind eerlijkheid heel belangrijk, en ik had haar net beloofd de waarheid te zeggen. Ik vroeg haar dus om even te gaan zitten en bevestigde haar vermoedens. Ze leek opgelucht dat ik eerlijk was en vroeg me wat praktische zaken als wie haar wat had gegeven.

Ze keek me aan en ik verwachtte elk moment een boos kind maar ze bedankte me heel lief en zei "wat lief dat je dat al die tijd voor mij gedaan hebt." Ik was best verbaast dat ze op die leeftijd al zo 'volwassen' reageerde. Ik heb het boek alsnog voorgelezen want ze had nu een heel groot geheim te dragen waar andere kindjes nog niet aan toe zijn om te horen en hier moest ze wel een beetje in begeleid worden.

Van binnen brak stiekem mijn hart een beetje. Nooit meer Sinterklaas.. Ik heb het bok alsnog voorgelezen want ze had nu een heel groot geheim te dragen waar andere kindjes nog niet aan toe zijn om te horen en hier moest ze wel een beetje in begeleid worden.

Geloven jullie kids nog en hoe vertelde jullie het? Hou de site goed in de gaten want we geven binnenkort codes voor een persoonlijke sinterklaas DVD weg!

Dit vind je misschien ook interessant:


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

4 thoughts on “Heerlijk avondje gaat niet meer komen

  • Wendy g

    Ah wat zonde dat het nu al over is de sint magie. Maar goed ik ben ook zo dat eerlijk heid boven alles gaat! En met deze leeftijd vinden ze pepernoten en cadeautjes uit de hand van papa mama etc net zo goed leuk hoor!
    Onze knul van bijna 5 steld ook al kritische vragen. Ben benieuwd hoe lang we hier het mogen vieren..

    • mammielinda Post author

      Hopelijk kunnen jullie er nog een tijdje van genieten! Maar het is stiekem ook wel mooi dat ze jong als ze zijn zelf toch kritisch nadenken en niet alles maar voor zoete koek aannemen ;)