Was alles vroeger zoveel simpeler of leek dat maar zo? 5


knikker

Het leven gaat ontzettend snel, ik ben vast niet de enige die dat merkt. Vroeger leek een dag wel een week te duren. Tussen de middag bij een vriendinnetje spelen dan kon je super veel in die tijd doen. Nu lijkt het wel of elke keer als je met je ogen knippert er weer een jaar is verstreken.

We waren vroeger elke dag, hele dagen buiten. Knikkeren, flippo's, tikkertje, clubjes organiseren. We verveelde ons nooit. Enkel met slecht weer zaten we binnen even op de Nintendo. Maar we waren altijd veel liever buiten tot er iemand huilend thuis kwam omdat hij of zij alle knikkers of flippo's  was verloren, haha. Nu ik zelf moeder ben merk ik al hoeveel er veranderd is. Social media die ieders leven overneemt. Constante druk om iedereen te laten zien hoe 'perfect' het leven is. Alles met 1 klik delen en het staat meteen vereeuwigd op een perfect samen gestelde tijdlijn.

Tegenwoordig hebben kinderen al smartphones en iedereen zit aan hun mobieltjes geplakt. Soms mis ik de simpelere tijden. Mensen gezellig fysiek op de bank te hebben in plaats van whatsapp of Facebook. Niet wetende of iemand thuis is een huistelefoon bellen om vervolgens uren gezellig aan de telefoon te hangen. Deze uren hadden we ook nodig om bij te praten want we hadden geen dagelijkse status updates. Huistelefoons heeft bijna niemand meer en het is ook weinig spannend of ze thuis zijn want iedereen weet waar iedereen uithangt dankzij alle handige 'check ins.' Zomers uren buiten zitten en spelletjes spelen tot de muggen je beten omdat de zon inmiddels al lang onder was.. Ik mis het.

Ik weet niet of het overal zo was, maar wij hadden ook aanzienlijk veel meer respect voor ouderen. Dit zelfde respect lijkt tegenwoordig ver te zoeken. Kleine kinderen spelen doordeweeks veel te laat buiten en als je ze vriendelijk vraagt wat zachter te doen omdat je kind slaapt kan je een grote bek verwachten en gaan ze vervolgens nog meer herrie maken, het enige wat ik mij dan afvraag is: waar zijn die ouders? Ik betrapte mezelf erop dat ik in mijn veel te schattige flanellen pyjama en roze badjas vanaf het balkon boos naar beneden riep.. OMG ik was die vrouw geworden! Nu ben ik echt oud ;)

Ondanks dit alles maak ik als mama best druk om de toekomst van onze kindjes in de mentaliteit van vandaag. Lief buiten spelen heeft plaats gemaakt voor hang jongeren en kinderen die vast gekluisterd zitten aan tablets en tv's. Het leven op fast forward en een wereld die om ons heen elke dag een beetje meer afbrokkelt. Ik wil niet dat de tijd zo snel gaat! Hoe staan jullie hier in? Merken jullie deze dingen ook? Laat je horen in de comments :)

linda

 

Dit vind je misschien ook interessant:


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

5 thoughts on “Was alles vroeger zoveel simpeler of leek dat maar zo?

 • Tips voor Papa's

  Heel herkenbaar inderdaad. Wat verlang ik af en toe terug naar de tijd dat je lekker onbezorgd kon zijn. De grootste zorgen die je je maakte was of je niet teveel knikkers of flippo’s verloor op het schoolplein in de pauze. En vooral de hele dagen buiten spelen waren ook heerlijk; de hele dag keek je uit naar het moment dat de school was afgelopen en je samen met vriendjes/vriendinnetjes buiten kon spelen: in bomen klimmen, voetballen, etc. Het was dan ook altijd weer spannend als je van je ouders mocht bellen met de huistelefoon naar een vriendje om te kijken of die thuis was en zin had om te gaan spelen; ik ken nu het huistelefoonnummer van mijn beste vriend van de basisschool nóg uit mijn hoofd.
  Maar goed, het zijn toch vervlogen tijden denk ik. En ook zelf maak ik mij schuldig aan telefoon/tablet gedrag, maar bij “sociale gelegenheden” probeer ik ze toch zo veel mogelijk links te laten liggen.

 • Channa

  Heel herkenbaar, ik Denk steeds vaker: Huh, zo erg waren wij vroeger toch niet? Had ik toen op een jonge leeftijd al zo’n grote mond? Nou echt niet! En inderdaad wij speelden lekker buiten, zaten amper binnen. Nu is het wel even anders!

 • Nicole

  Tijden zijn gewoon echt veranderd. Toevallig hadden mijn man en ik het er van de week over, dat ons zoontje ook lekker moet spelen en door de modder moet kruipen straks. Ipv alleen achter de iPad!