taalgebruik en tv, het is soms best lastig! 2


children-403582_1920

De laatste tijd begin ik me meer en meer bewust te worden van de invloed die de tv op mijn kinderen heeft. Vroeger, toen ik zelf nog geen kinderen had, moest ik altijd lachen om ouders die zeiden dat games en tekenfilms invloed hadden op hun kinderen. Nu denk ik niet dat je moordlustig wordt van het spelen van GTA, maar ik denk wel dat het beter is voor kinderen om hier wat later mee in aanraking te komen.

Op school kreeg Brady straf omdat hij sukkel had gezegd. Dit kon niet door de beugel vond de juffrouw. Thuis heb ik hem nog eens aangesproken, want het is niet lief om te schelden. Hij zegt het wel vaker, voornamelijk tegen zijn zus als ze ruzie hebben. Ik probeer het er uit te krijgen natuurlijk want ik heb het liever niet. Tot ik op de bank zat terwijl de kinderen filmpjes aan het kijken waren. Het is tegenwoordig normaal voor zulke filmpjes om woorden als sukkel en dergelijke te gebruiken. En eerlijk is eerlijk, ik kan me ergere woorden bedenken als sukkel, maar ik wil niet dat mijn ventje steeds straf krijgt op school omdat hij het nogal makkelijk rond slingert.

dancing-dave-minion-510835_1920Ik ben toen eens wat meer gaan letten op het taalgebruik in de films en series die mijn kinderen kijken. En zelfs Disney gebruikt “scheldwoorden”... Nu ben ik ook geen heiligboontje want als ik mijn voet stoot tegen de deurpost dan komen er ook dingen uit de niet geheel pedagogisch verantwoord zijn, maar als de kinderen zo vaak blootgesteld worden aan zulke dingen, hoe kan ik het dan tegen gaan.

Ik probeer zelf zo min mogelijk te schelden, wat niet mee valt moet ik zeggen. Maar die tv... Ik heb hem weg gehaald. Gewoon, geen tv meer in de woonkamer... en dat werkte uitstekend. Ze gingen meer buiten spelen, creatiever en hadden meer lol, zo leek het. Maar na twee weken was die lol er ook wel weer af. Joanny is bijna 9 en heeft dus de leeftijd dat ze programma's als the voice wilt kijken, of dance dance dance... Op school wordt er over zulke dingen gepraat en je wilt toch dat je kind niet achter old-691069_1280blijft zeg maar. Dus de tv weer terug, maar dan maar een uurtje per dag... inmiddels is het er weer ingeslopen dat de tv s'morgens bij het ontbijt aan staat en zodra ze thuis komen willen ze weer een filmpje kijken...

Misschien ga je het gewoon weg niet tegen. Het enige wat je denk ik kunt doen is ze corrigeren als ze een “lelijk” woord gebruiken, maar die tv is zo'n onderdeel geworden van het dagelijks leven tegenwoordig dat die niet meer weg te denken is... en toch, vroeger was het waarschijnlijk net zo en valt het nu gewoon als ouders zijnde meer op. Of toch niet...  We maken er maar het beste van zullen we maar zeggen!

 

Dit vind je misschien ook interessant:


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

2 thoughts on “taalgebruik en tv, het is soms best lastig!

  • Vlijtig Liesje

    Mijn kinderen zijn ondertussen wat ouder en kijken niet veel tv meer. Ze zitten meer achter de computer nu. Ik houd ook helemaaaal van scheldwoorden en schuttingtaal en corrigeer dit altijd als ik het hoor.

  • SoMama

    Hier staat de tv ook in de ochtend aan en soms in de middag. Gelukkig lijken ze daar de scheldwoorden nog niet vandaan te halen, maar die hoor je tegenwoordig ook overal. Dus het is volgens mij inderdaad een kwestie van corrigeren en opvoeden.