Dromen: wat doe je als je kind een nachtmerrie heeft?dreamcatcher-72104_1280
Vanaf een jaar of 3 kunnen kinderen aangeven dat ze een enge droom hebben gehad. Het kan regelmatig gebeuren dat je peuter compleet overstuur wakker wordt midden in de nacht. Mijn dochtertje van bijna 4 heeft vaak een enge droom of durft niet te slapen. Maar wat doe je nu met enge dromen? Hoe stel je je kind gerust? Hoe komt het dat je kind een enge droom heeft? Hoe kan je de nachtmerries stoppen? Allemaal vragen waar je normaal gesproken het antwoord niet meteen op weet..

Als eerste is het belangrijk om aan je kind te laten merken dat je luisterd. Kinderen zijn over het algemeen heel onzeker over het vertellen van angsten. Let op bepaalde angstkenmerken zoals: twinkelende ogen of een bibberende stem. Maak de vragen zo makkelijk mogelijk te beantwoorden voor je kind en laat ze zo veel mogelijk, met ondersteuning van jezelf, vertellen in details. Probeer erachter te komen hoe de droom ging en stel je kindje gerust. Vaak is dit al genoeg, maar anders kan je je kindje altijd vragen hoe jij in die situatie, kan helpen.

Nare dromen komen vaker voor als je kind koorts heeft, in een warme kamer slaapt of een hele drukke dag heeft moon-683085_1280gehad. Een rustig slapengaan-ritueel helpt om enge dromen te voorkomen. Zo zing ik iedere avond voor mijn dochtertje een slaapliedje: "Slaap Ivy (en alle namen van de knuffeldieren die op dat moment aanwezig zijn) slaap, daar buiten loopt een schaap. Een schaap met witte voetjes, die drinkt zijn melk zo zoetjes.." etc. Iedere ouder heeft zo zijn eigen slapengaan-ritueel. Soms werkt het ook om op een ander moment van de dag te praten over de nachtmerrie en zo dingen aanpassen in het verhaal, zodat alles veel lieflijker en vrolijker is.

Of je je echt zorgen moet maken, wanneer je kindje een nachtmerrie heeft? Nee, over het algemeen niet. Tenzij je kindje last heeft van vaak heftige of terugkomende nachtmerries. In dit geval kan het zijn dat iets in de omgeving invloed heeft gehad of het zouden zenuwen kunnen zijn voor iets spannends wat er gaat gebeuren. Zodra je kindje kan praten is alles een stuk duidelijker en kan je met je kindje over alles praten wat relevant is.

Wanneer je verteld dat 'die mooie dromenvanger' alle enge dromen vangt, zou je kindje hier in kunnen gaan geloven. Vooral wanneer jezelf zegt dat dit zo is. (Kleine)kinderen nemen alles van hun ouders aan en zolang je kindje erin gelooft zal het ook werken. Het zou ook met een ander voorwerp kunnen zijn. Iets waar je kindje bijvoorbeeld heel gehecht aan is. Zo heeft mijn dochtertje een Knorretje-tuttel en sleept deze overal mee naar toe. Zonder 'Knorrie' wordt het ook geen slapen voor de kleine prinses.10868009_973214796025401_2084401615095625121_n

 

Dit vind je misschien ook interessant:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge